Porumbelul Jucator Ardelean

jucator ardeleanEste o rasa veche de porumbei, formata in Ardeal la inceputul sec. XIX, care zboara in stoluri stranse, cu joc des, de mica durata.


Capul este relativ mic si globular, fruntea neteda si bombata, formeaza o bolta neintrerupta cu crestetul, iar ceafa este neteda, mai rar motata.

Ochii, albi, fara irizatii rosiatice sunt  inconjurati de gene inguste, netede, fine, de culoare alb-galbuie. Are ciocul scurt, gros la baza, sub forma de ic, inclinat in jos, de culoare alba  si narile sunt scurte, putin umflate, netede si pudrate cu alb.

Gatul este  de lungime mijlocie, gros la baza,  barbia pronuntata, scobita, pieptul este lat, musculos, usor ridicat si bombat si spatel : scurt, lat in umeri, se ingusteaza si se inclina usor spre coada.

Are aripi lungi, stranse de corp, purtate pe coada sau usor trenate si coada de lungime medie, ingusta, cu tinuta orizontala, iar picioarele sunt  de lungime mijlocie, neincaltate cu ghearele de culoare alba.

Penajul este  scurt, des, strans lipit de corp, iar acesti porumbei sunt unicolori, intregul corp avand o culoare intensa, uniforma, cu luciu pronuntat.