Totul despre “Prepelita Japoneza”

prepelita-japonezaPrepelitele  Japoneze (Coturnix Qualis)  sunt crescute in mare parte pentru oua si pentru carne. Pana la  4 saptamani trebuie crescute in custi mari, foarte bine iluminate pentru a avea caldura si trebuie hranite cu un amestec special facut pentru puii de prepelita.
Prepelitele sunt gazduite in custi etajate pe 5-6 nivele si vor fi hranite cu concentrate de doua ori pe zi. Peste noapte lumina trebuie tinuta aprinsa pentru a stimula femelele sa depuna oua.
pui-de-prepelita-japonezaPuii de prepelita  sunt de  culoare galbuie cu dungi maronii, iar in prima zi cantaresc 6-7 grame. Dupa  3 zile le cresc pe aripi pene pentru zbor si vor avea un penaj complet.Sexul puiului se poate recunoaste dupa penele de culoarea scortisoarei de pe pieptul masculilor, dar exista si exceptii.

 

prepelita-japoneza-masculMasculul adult de prepelita cantareste intre 100 si 140 de grame si poate fi identificat in special dupa penele de culoare ruginie de pe partea din fata a gatului si de pe partea superioara a pieptului. Pasarile tinere incep sa croncane la varsta de 5-6 saptamani, iar in timpul sezonului de imperechere masculii de prepelita vor croncani pe tot parcursul noptii.
prepelita-japoneza-femelaFemelele adulte de prepelita sunt  mai mari decat masculii cantarind intre 120 si 160 de grame. Coloritul penajului femelei este similar cu cel al masculului cu exceptia penelor de pe partea din fata a gatului si partea superiaora a pieptului care sunt lungi ascutite si maronii. Penele de culoare mai deschisa de pe piept au puncte negre.
oua-de-prepelite-japonezeCuloarea oualelor de prepelite pot fi  intre alb ca zapada si complet maro. De cele mai multe ori acestea sunt tanine patate sau pestrite cu albastru mat. Greutatea medie a oului depus de o femela adulta este de 10 grame, aproximativ 8% din greutatea totala a femelei, comparat cu 3%, proportia de la gaini. Oul de prepelita japoneza are 158 calorii si contine 74,6% apa, 13,1% protein, 11,2% grasimi, iar coaja reprezinta 1,1%. Continutul de minerale include 0.59 mg calciu, 220 mg fosfor si 3.8 mg fer. Continutul de vitamine este de 300 i.u. vitamina A, 0,12 mg de vitamina B1, 0,85 mg de vitamina B2 si 0,1 mg de acid nicotinic.