Totul despre rasa de porumbei Zburator Ciung de Ploiesti

Ciung de ploiestiAceasta rasa de porumbei s-a format in orasul Ploiesti in al treilea deceniu al sec. XX, zboara in stol, sau singur, in cercuri largi, la mare inaltime si de durata.

Au capul relativ lung, crestetul usor arcuit, fara mot, fruntea  alungita si ceafa arcuita. Ochii sunt  albi, cu exceptia  balaniilor, care ii au negrii. Genele sunt late, duble, de culoare alb-galbuie,  ciocul de lungime mijlocie 12-16 mm  este indreptat usor in jos si de culoare maro la cei rosii, maro deschis la bujori, gri inchis la vineti si gutavi si roz alburiu la balani. Narile sunt scurte cu suprafata neteda, pudrate cu alb.

Au gatul de lungime mijlocie, subtire, usor arcuit spre spate, barbia rotunjit scobita, pieptu larg, relativ bombat, usor indreptat in sus, spatele este scurt, inclinat usor spre coada.

Abdomenul este plin, usor arcuit, aripile lungi, purtate deasupra cozii, mai rar sub coada  lunga, lata, plata cu 12-14 rectrice, purtata orizontal, iar picioarele sunt de lungime mijlocie, neincaltate.

Rasa de porumbei zburator ciung de Ploiesti au un penaj scurt, des, strans lipit pe corp si poate fi intalnita in diverse culori – “trestii pe rosu”: rosu spalacit, neintensiv; “prunii”: maslinii, au capacele si coada albastre, brumate; “albastri solzati”: au capacele si coada albastra-rosie; “vineti simpli”: culoare vanata inchisa si chenare negre la aripi; “gutavi”: vineti si stropiti cu negru; “florii”: cu pete rosii pe fond alb; “balani”: cu penajul complet alb si cu ochii negri. In ce priveste desenul, deosebim: simpli si “grivi”, care pe fondul colorat al penajului prezinta o pata alba in forma de semiluna pe partea anterioara a gatului.