Totul despre rasa de porumbei Zburator de Severin

zburator de severinAceasta  rasa a aparut in perioada anilor 1930-1940, in Drobeta Turnu Severin, din porumbei Jucatori de Galati si porumbei autohtoni.
Sunt porumbei de zbor de mare inaltime cu lungi perioade de disparitie, fara joc, cu durata medie de 4-6 ore, unele exemplare depasind frecvent 8 ore.

Au capul rotunjit, usor tras spre cioc,fruntea este  usor bombata iar ceafa este neteda, uneori motata.

Poate avea ochii albi, negri, unul alb, altul negru, cu irizatii rosiatice mai mult sau mai putin pronuntate si mai rar cu ochii galbeni. Genele sunt albe sau rozalii, simple sau duble.

Ciocul este de lungime mijlocie sau lunga, de culoare alba, umflaturile de la baza ciocului sunt scurte, iar suprafata lor este neteda si pudrata cu alb.

Gatul este de lungime mijlocie cu tinuta verticala si barbie frumos scobita, pieptul este larg, bombat, putin ridicat, spatele, de lungime mijlocie se continua inclinat spre coada.

Aripile sunt  lungi de 24-26 cm, cu anvergura de 65-68 cm si sunt purtate deasupra cozii care este  lunga de 12-14 cm cu un numar de pene ce variaza intre 12-16 rectrice.

Lungimea picioarelor este  de 7-8 cm, sunt puternice, neincaltate cu  ghiare albe.

Au un penaj bogat, lins, strans legat de corp. Pot fi baltat pe albastru cu coada albastra sau cu coada alba, baltat pe rosu cu coada rosie sau alba, baltat pe negru cu coada neagra sau cu coada alba si albi complet. Capul este uneori alb, uneori cu mascatura colorat. Barbia impreuna cu partea anterioara a gatului,sunt de asemenea albe. Remigele aripilor sunt albe, iar abdomenul partial alb. Penele subcodale pot fi albe sau albastre. Exemplarele cu coada alba  au capul, partea anterioara a gatului, pieptul, abdomeniul si cloaca, albe, colorate fiind ceafa si capacele aripilor care la randul lor pot fi baltate cu alb.