Totul despre “Ingrijirea gainilor”

Factorii cei mai importanti care nu trebuie sa lipseasca pentru o ingrijire corespunzatoare a gainilor sunt: apa, hrana si adapostul. Un alt factor important ce trebuie avut in vedere este sanatatea acestora.

Apa

Apa este un element esential pentru gaini, iar orice scadere al consumului de apa atrage dupa sine scaderea  in acelasi procent, a consumului de furaje. Daca intr-un climat temperat, gainile consuma de 1,5-2 ori mai multa apa comparativ cu cantitatea de furaje, in zilele calduroase de vara, ele consuma de 5 ori mai multa apa fata de cantitatea de furaje. Lipsa apei timp de 12 ore afecteaza productia de oua.

Hrana

Pentru a trai si a produce normal, pasarile trebuie sa primeasca in hrana toate substantele hranitoare: proteine, glucide, grasimi, substante minerale, vitamine etc. Cea mai buna hrana pentru gaini este formata din amestecuri de materii prime furajere. Un astfel de amestec il reprezinta Concentratele PVM, care se amesteca cu cerealele in proportie de 10-35%.

Amestecul de ferma / propria gospodarie este un furaj ce se poate produce din disponibilitati sau din ceea ce se poate procura cu usurinta. Acest amestec ar trebui sa contina minimum 2 – 4 materii prime furajere din urmatoarele grupe de furaje:

 • graunte de cereale, bogate in glucide (porumb, orz, sorg, grau etc.), intr-o proportie de 65%;
 • nutreturi bogate in proteine vegetale (mazare, tarate, seminte sau turte de floarea soarelui, sroturi de soia sau floarea-soarelui etc.), intr-o proportie de 22 – 26%;
 • nutreturi bogate in proteine animale (fainuri de carne sau de peste, zer sau zara etc.), intr-o proportie de 2 – 4%;
 • nutreturi minerale (creta furajera, faina din cochilii de scoici, var stins de cel putin 6 luni etc.), intr-o proportie de 7-8%;
 • nutreturi vitaminoase (vitamina A, D si E).

In functie de rasa, nevoia zilnica de hrana a unei gaini este de:

 • 110 – 115 g de amestec la gaini usoare si mixte ouatoare (hibrizi Albo si Roso, gaini Italiene sau Gat golas);
 • 140 g pentru gaini mixte care au greutate vie de 2.2 – 2,6 kg (Rhode-Island, Sussex, Plymouth barat etc.);
 • 160 – 180 g de amestec pentru gaini grele (Cornish, Plymouth alb etc.).

La fel de importante sunt si furajele verzi, putandu-se folosi cele mai diverse vegetale, plante verzi tinere, incepand cu secara, lucerna, urzica, diverse alte frunze de sezon (sfecla, salcam, floarea-soarelui, resturi de varza, ceapa, usturoi etc.).

Adapostul

Pe perioada verii, gainile pot umbla in voie prin curte, insa iarna acestea trebuie tinute intr-un adapost bine izolat, ferite de frigul de afara. Pentru construirea adapostului, se vor cauta desigur solutiile cele mai economice, insa nu trebuie neglijate detaliile care conditioneaza calitatea acestuia.

Schimburile de aer se fac la nivelul peretilor, ferestrelor si acoperisului, deci acestea sunt locurile importante pe unde se pierde caldura in timpul iernii si pe unde patrunde in timpul verii.

Pentru izolatia adapostului se recomanda vata de sticla sau minerala. Un alt material izolator foarte bun, il reprezinta polistirenul expandat.

Izolatia plafonului va fi mai exigenta, mai ales atunci cand se construiesc adaposturi / hale fara pod. In interior, plafonul va fi protejat printr-un strat de vopsea sau alt material, cu o buna valoare izolatoare.

Pe perioada iernii, in cazul gainilor ouatoare, caldura din adapost influenteaza direct nivelul productiei de oua, consumul de nutreturi si chiar sanatatea pasarilor. Temperatura care asigura cea mai mare productie de oua este de 13°C.

In adapostul pentru cresterea gainilor, in primul rand trebuie sa se evite scaderea temperaturii sub 10-12°C (prin izolarea ferestrelor, a usilor de acces, a usitelor pentru pasari si a oricaror deschideri prin care se poate pierde caldura produsa de pasari).

Ziua lumina se poate prelungi prin becuri electrice (3-5 W/m² pardoseala), care se aprind la apusul soarelui si se sting dupa 5 ore, in decembrie, dupa 4 ore in ianuarie, dupa 3 ore in februarie, dupa 2 ore in martie si dupa o ora in aprilie, pentru ca in mai si iunie gainile sa traiasca numai cu lumina naturala.

Pentru a reduce cantitatea de caldura care intra in timpul verii prin acoperis, se recomanda ca acesta sa fie impregnat cu un amestec format dintr-o solutie de clorura ce Ca, Cu, clorura de Na, melasa, asigurandu-se in felul acesta o suprafata care refracta razele solare, ceea ce scade temperatura in interiorul adapostului / halei cu cca 5-6 °C. Pentru o hala cu o suprafata de 1000 m², solutia trebuie sa contina urmatoarele cantitati:

 • 200 kg clorura ce Ca;
 • 300 g de Cu;
 • 11,5 kg clorura de Na;
 • 2 l melasa.
Bolile gainilor

 

Gripa aviara

Aceasta boala este cauzata de virusul orthomyxovirus, şi este contractat prin inhalarea de fecale infectate. Este una dintre bolile contagioase ale păsărilor de curte şi este cel mai uşor de transmis de catre pasarile de apa. Gripa aviara este o boala transmisibila si la om.

Simptomele acestei boli sunt: stranut, tuse, pierderea poftei de mancare, diaree, depresie, dureri respiratorie şi emaciere.

Vaccinarea pasarilor inca de la o varsta foarte frageda, poate ajuta la cresterea rezistentei fata de boala.

Acariozele pielii si a penelor

Gainile pot fi afectate de insecte precum paduchi, purici si plosnite care patrund in piele si afecteaza organismul pasarilor. Acestea pot fi parazitate de un anumit tip de capuse, denumite “capuse de gaina”, care apartin familiei Argasidae (Argas persicus), cu dimensiuni de 4 – 5 mm, avand o culoare galbena-rosiatica. Acesti paraziti ataca numai in timpul noptii. Odata ajunse pe corpul gainii, capusele raman acolo pana la 1-2 ore, apoi se retrag in spatii ascunse, cum ar fi crapaturile cotelelor.
Capusele sunt paraziti foarte rezistenti, putand sta fara sa se hraneasca pana la 6 luni.
La gaini, capusele se localizeaza sub pielea de pe picioare, formandu-se cu timpul niste cruste groase care incomodeaza mersul pasarilor, acestea putand deveni invalide daca nu sunt tratate.

Pentru a fi indepartate, crustele trebuie inmuiate cu sapun sau ulei alimentar, iar apoi spalate cu apa calda cu mare grija. Dupa ce crustele au fost indepartate, pielea trebuie tratata cu unguiente speciale.

Leucoza

Odata aparuta la gaini, leucoza nu mai poate fi tratata. Este o boala virala, iar contaminarea poate avea loc atat prin oul clocit, dar si prin contactul dintre gaini. Pasarile contaminate cu aceasta boala, manifesta urmatoarele simptome: scaderea in greutate, creasta si gusa sunt palide, ficatul se mareste si capata niste pete albe etc.

Paralizia pasarilor sau boala lui Merek

Boala lui Merek este o boala care afecteaza creierul si nervii gainii. Sursele infectiei cu aceasta boala sunt păsările bolnave, care elimină virusul în mediul extern prin toate secreţiile şi excreţiile organismului, contaminând furajele, aşternutul apa şi obiectele din adăposturi. Aceasta boala poate avea atat localizare neurala, cat si oculara si cutanata.

Localizarea neurala se manifesta prin dificulatatea de deplasare a pasarilor, lucru datorat ingrosarii nervilor picioarelor, si pozitii anormale ale gatului si aripilor.

Localizarea oculara se manifesta prin decolorarea irisului. Acest proces duce la orbirea gainii.

Localizarea cutanata se exprima prin ingrosarea foliculilor plumiferi din diverse zone ale corpului, fapt ce duce la scăderea calităţii comerciale a carcasei.

Pentru prevenirea acestei boli, este recomandata vaccinarea puilor inca din perioada de formare (perioada de viata 7-15 zile).

Tuberculoza

Tuberculoza este o boala care apare mai ales la gainile batrane. Bacteria responsabila cu aceasta boala este extrem de rezistenta, rezistand pana la 4 ani de la eliminarea prin dejectiile animalelor bolnave. Pasarile bolnave slabesc, creasta si gusa capata o culoare inconfundabila, iar dupa transare se pot observa noduli galbeni in ficat, splina, pe peretii intestinali si chiar la nivelul articulatiilor.

In cazul acestei boli vindecarea nu este posibila, si cel mai indicat este sa se sacrifice toate pasarile din curte / adapost in momentul aparitiei bolii. De asemenea, este indicata dezinfectarea adapostului, a ustensilelor si a imprejurimilor.