Ingrijirea puilor

Ingrijirea puilor de o zi

chicken box

Inca din primele ore de viata, puii de gaina necesita destul de multra atentie. In primele 2 saptamani ei trebuie tinuti intr-un mediu cald, ferit de curenti si de umezeala. Pot fi tinuti intr-o cutie de carton, pe fundul caruia puteti pune un asternut din ziar sau o bucata de materiale care va tine si de cald puilor.

Closca le-ar fi asigurat puilor temperatura optima, insa in lipsa ei trebuie sa gasiti o solutie pentru ca acestia sa nu sufere de frig. Cea mai simpla si mai la indemana metoda este sa amplasati deasupra cutiei un bec cu infrarosu, care va degaja caldura de care puisorii au nevoie (~ 30°C). Amplasare sursei de caldura se va face la o distanta de 20-30 cm de pui,

pentru a evita arderea acestora, sau invers sa le fie frig.

Este usor sa va dati seama daca puisorilor le este frig sau prea cald. Daca stau ingramaditi, lipiti unul de altul si piuie foarte tare, inseamna ca le este frig, iar daca stau mai imprastiati, cu aripile desfacute si cu ciocul deschis, inseamna ca este prea cald.

Hrana puisorilor de gaina o constituie faina din grau sau porumb, dar si furajele speciale care se gasesc in comert. Este indicat ca in primele saptamani de viata sa amestecati faina cu concentrate speciale pentru puisori, care sa le ofere vitaminele si mineralele

necesare unei cresteri sanatoase. De asemenea, puteti amesteca faina si cu galbenus de ou fiert tare, verdeturi si branza de vaci.

In ceea ce priveste apa, pentru a-i invata cum sa se adape, este suficient sa-i impingeti o singura data cu ciocul in recipientul cu apa, caci ei vor sti data viitoare ce sa faca. Atentie la recipinetul cu apa, sa nu fie foarte adanc, deoarece exista riscul ca puii sa se inece. Cel

mai indicat este sa puneti in vasul cu apa cateva pietre.

In primele zile de viata, puii pot fi efectati de numeroase boli cum ar fi coccidioza, bursita infectioasa sau boala lui Merek. De aceea este indicata vaccinarea sau administrarea unei solutii in apa de baut.

 

Ingrijirea puilor de carne

Comparativ cu celelalte categorii de pui, puii de carne ajung la maturitate mult mai repede, avand o perioada de crestere de 6-7 saptamani. De aceea ei necesita o grija mult mai atenta in acesta perioada. Imediat dupa ce au eclozat, puii nu au capacitatea de a-si controla temperatura corpului in conditii extreme. Cel mai potrivit mediu pentru pui trebuie sa aiba o temperatura de 29.5 – 30.5°C. Acestia isi pot controla temperatura corpului abia in jurul varstei de 6 saptamani.

Asternutul puilor trebuie sa fie nou si sa aiba grosimea de 5-10 cm. Acesta poate fi format din diverse materiale precum rumegus, paie etc. Aveti grija ca materialele pe care le folositi sa nu contina chimicale, agenti patogeni sau sa nu fie excesiv de prafoase. Cele mai preferabile sunt materialele care au o capacitate mare de absorbtie si izolare. Aveti grija sa inlaturati zonele umede de asternut si sa le inlocuiti cu material uscat.

Inca din primele zile de viata a puilor de carne, este important sa le asiguram numarul optim de hranitoare si adapatoare. Apa este elementul esential pentru un pui abia eclozat. De cele mai multe ori, inainte de a fi hraniti, puilor li se da apa pentru a evita deshidratarea. Hranitoarele si adapatoarele trebuie amplasate astfel incat toti puii sa se poata alimenta fara probleme.

Hrana trebuie sa fie formata in principal din cereale, proteine suplimentare (de exemplu faina de soia), minerale, vitamine si grasimi. Nu este indicat sa adaugati hormoni de crestere in hrana sau apa puilor de carne.

In ceea ce priveste spatiul necesar unei bune cresteri a puilor de carne, acesta variaza in functie de marime, insa trebuie sa-i asigurati unui pui cam 465.