Totul despre gainile Brahma

Istoric

Aceasta rasa de gaina este cea mai grea din categoria raselor grele. Ea luat nastere in India (bazinul fluviului Brahma-Pootra), extinzandu-se apoi catre SUA, iar mai tarziu si in Europa prin Marea Britanie. Gainile din rasa Brahma au fost apreciate inca de la inceput pentru utilitatea in ceea ce priveste caracterul comestibil al carnii, dimensiunea generoasa a oului pe care-l produc si rezistenta pe perioada lunilor de iarna. In Europa a fost importat tipul american, obtinut prin incrucisarea tipului asiatic cu Cochinchina si Combatanta Malaieza.

Se spune ca aceasta rasa de gaina este decendenta  rasei Gallus Gigantus, rasa provenita din Asia. La inceput se credea ca varsta optima pentru sacrificare si pentru a obtine o carne frageda este de 8 luni, dar cu timpul s-a observat ca si la varsta de 12-13 luni carnea era la fel de frageda, iar pasarea era mult mai mare, fiind suficienta pentru a hrani o familie de marime mijlocie.

Temperament

Atat gainile cat si cocosii din rasa Brahma sunt pasari docile, calme si se adapteaza foarte usor in orice gospodarie. Datorita comportamentului lor docil, gainile din rasa Brahma pot fi foarte usor de instruit si reprezinta alegerea potrivita pentru orice familie.

 

Caracteristici fizice

Culorile clasice ale gainii din rasa Brahma sunt cele inchise si deschise (alb, negru, auriu, cenisiu), insa de cativa ani se intalnesc si exemplare de culoare albastru de potarniche si galben de Columbia, tonul auriu fiind putin mai deschis. Au corpuri voluminoase, un piept mare şi puternic, picioare portocalii sau galben deschis, acoperite cu pene mari ce atarna.

Spre deosebire de corpul foarte masiv, capul ganilor din rasa Brahma este mic, ochii sunt proeminenti, ciocul scurt dar puternic. Creasta, ochii, barbita si lobul urechii au culori rosiatice, iar culoarea pielii si a picioarelor este galbena. Gatul este tronconic, mai lung decat la rasa Cochinchina. Trunchiul este foarte masiv, pieptul este larg si foarte bine imbracat cu musculatura, iar coada este scurta si globuloasa.

Caracterele productive

Contrar staturii lor masive, gainile Brahma produc oua cam de aceeasi dimensiune ca a celor mai mari gaini miniaturale, un ou avand o greutate de aproximativ 55 g. Culoarea cojii oualelor este brun-galbuie. Ele vor incepe sa se oua dupa varsta de 6 luni, iar spre deosebire de alte rase de gaini, ele vor fi productive si pe perioada iernii.

Rasa de gaini Brahma este o rasa foarte buna de carne, gainile putand ajunge la o greutate de aproximativ 4 kg, iar cocosul la 5.5 kg.