Totul despre gainile Sussex

Istoric

Se crede ca rasa de gaini Sussex  a fost crescuta pentru prima data in Marea Britanie (in zona in care avea sa devina Anglia), in perioada invaziei romane, facand-o sa fie una din cele mai vechi rase de gaini. Initial a fost considerata o rasa buna de carne, insa cu timpul a fost exploatata atat pentru productia de carne, cat si de oua.

Gainile pestrite din rasa Sussex au aparut pentru prima data in Marea Britanie in anul 1845, la un spectacol cu pasari de curte. Sunt considerate ca fiind o incrucisare intre gainile albe pentru carne si gainile Asiatice, cum ar fi gainile rasa Brahma.

 

Mai tarziu, prin diverse incrucisari, au fost obtinute si alte culori ale penajului, insa gainile din rasa Sussex cu penajul rosiatic au aparut abia in anul 1920.

 

 

Sussex

In Romania cea mai raspandita si apreciata este cea herminata-deschis, care are penajul alb mărginit cu negru la coadă și la aripi sau negru mărginit cu alb la gat.

 

 

Temperament

Gainile din rasa Sussex au un temperament docil, calm si se pot adapta cu usurinta atat in medii deschise, cat si in spatii inchise.

Caracteristici fizice

Găina Sussex este o pasăre bine construită în lungime şi înălţime. Are un piept larg şi rotund, iar patele este lung, larg şi uşor înclinat la coadă. Creasta, bărbia şi lobii urechilor sunt mici. Această rasă de gaina are mai multe variante de culoari: maro, galben, alb, roşu, pestriţă si argintiu. Gaina poate atinge o greutate de 2.5-3 kg, iar cocosul 3-4 kg.

Caracterele productive

Productia anuala de oua variaza intre 150 si 230 de oua pe an. Oul gainii Sussex are greutatea medie de 57 grame. Coaja oului este pigmentata in brun-cafeniu, cu o oarecare nuanta de roz. Rasa Sussex se evidentiaza in cresterea semiintensiva prin intensitate ridicata a ouatului in lunile de iarna, acest fapt ducand la o pozitie de frunte in randul celor mai raspandite rase mixte.

Carnea este foarte frageda, de calitate superioara, gustoasa si suculenta.