Totul despre rasa de gaini Gat golas de Transilvania

Istoric

Aceasta rasa a fost prezentata pentru prima data in anul 1875 la o expozitie din Viena de catre doua crescatoare din imprejurimile Sighisoarei, obtinand premiul de excelenta. Initial s-a crezut ca aceasta rasa a aparut in urma incrucisarii dintre un curcan si o gaina, insa cercetatorii au demonstrat ca gatul gol se datoreaza unei mutatii genetice.

 

Temperament

Este o pasare calma, docila, usor de imblanzit si se adapteaza foarte usor atat la temperaturi scazute, cat si la temperaturi ridicate. Cu toate ca are un temperament docil, este destul de activa.

Caracteristici fizice

Aceasta rasa de gaina are gatul, pieptul si gusa fara pene, fapt ce sugereaza ca nu este o rasa pura. Culoarea penajului poate fi alb, negru, rosu sau barat. Trunchiul este oblic, capul mic, iar pielea este alba, insa la temperaturi ridicate aceasta devine rosie. Gatul este in forma de S, de marime mijlocie. Coada este de marime mijlocie, iar aripile sunt lungi si bine stranse de trunchi. Creasta este mica si dintata, ochii sunt de culoare rosie-portocalie, iar barbita si urechiusele mici si rosii.

Caracterele productive

Aceasta rasa de gaina a trezit interesul oamenilor datorită calităţilor multiple pe care le are, oferind ouă şi carne de bună calitate. Găina Gât golaş de Transilvania produce în medie 130-170 de ouă pe an, cu coaja de culoare albă şi greutatea de 65-75 grame. Greutatea la cocosi este de 2,5-3 kg, iar la gaini 2-2,5 kg.