Totul despre rasa de gaini New-Hampshire

Istoric

Rasa de gaini New-Hampshire este derivata din rasa Rhode Island, insa odata cu trecerea anilor a suferit mai multe schimbari si a ajuns sa fie recunoscuta drept o rasa noua.

Incepand cu anii 1900, pentru a creste reproductivitatea, agricultorii din Massachusetts si New Hampshire s-au orientat mai mult catre rasele care ajung la maturitate mai devreme.

Spre deosebire de rasa Rhode Island, gainile din rasa New-Hampshire produc mai multa carne (prin urmare mai putine oua), cresc mai repede si sunt mult mai puternice.

Rasa a fost recunoscuta de Asociatia Americana a Pasarilor și a fost inclusa în Standardul Perfecțiunii în 1935.

Temperament

Gainile din aceasta rasa pot avea personalitati diferite. Unele pot fi agresive in ceea ce priveste mentinerea pozitiei in ierarhie, dar in acelasi timp pot fi si calme, docile si curioase. Sunt foarte usor de imblanzit si sunt foarte prietenoase. Le place sa traiasca in spatii deschise, unde sa poata sa ciuguleasca si sa fie active.

Caracteristici fizice

Penajul gainilor din rasa New-Hampshire este bogat si pufos, cu o nuanta de rosu deschis, avand pene albastre sau negre la capatul cozii. Coada in sine este destul de scurta. Creasta de marime medie, lobii urechilor si ochii sunt rosii. Picioarele sunt galbene, cu pulpe mari si musculoase. Pielea este galbena, iar culoarea cojii oului este maronie.

Caracterele productive

Gainile din rasa New-Hampshire sunt pasari foarte bune de carne si de oua. Producţia de ouă ajunge la 160-240 de ouă anual. Cocoşul New Hampshire cântăreşte în medie 3.85 kilograme, iar găina 2.95 kilograme.