Totul despre rasa de gaini Rhode Island

Istoric

Rasa de gaini Rhode Island a fost crescuta initial in Adamsville, un sat din Little Compton, Rhode Island. Aceasta rasa a fost creata atat pentru carne, cat si pentru oua, pentru a satisface cerintele populatiei americane. Ea a devenit populara extrem de repede, ajungand in Marea Britanie in 1903, si fiind probabil cea mai cunoscuta rasa de gaini care exista astazi in lume.

 Temperament

Cu toate ca sunt clasificate ca fiind o rasa grea, cu un temperament calm si linistit, gainile Rhode Island sunt foarte active si inteligente. Le place foarte mult sa scormone prin iarba.

Caracteristici fizice

Penele gainilor din rasa Rhode Island sunt ruginii, penajul fiind mai puţin lucios la găini decât la cocoş. Cocosii pot avea pene negre pe coada si pe aripi, iar gainile in jurul gatului. Creasta, barbita, lobul urechii si zona din jurul ochilor sunt de culoare rosie. Picioarele sunt galbene.

Caracterele productive

Gainile Rhode Island produc in medie aproximativ 200 oua pe an, insa o gaina perfect sanatoasa poate produce chiar mai mult. Si o alimentatie in furaje mult mai calitative creste productia numarului de oua. Cocoşul ajunge la o greutate de 3.9 kilograme, iar găina la 2.9 kilograme.

Tineretul creste multumitor (cocoseii ajungand la 2 luni la peste 1,3 – 1,4 kg), iar puicile incep sa oua dupa 26 – 28 saptamani. Pasarile tinere sau adulte furnizeaza o carne de calitate deosebita.